Dobbelt opp

I 2009 ble det født 61 807 barn i Norge. To av de herjer rundt på stuegulvet mitt nå. Vi har nemlig tvillinger.

Våre to små er eneggede tvillinger. Eneggede tvillinger kalles også monozygote (mono=ett, zygote=egg). Ett egg befruktes av en sædcelle og danner en zygote, men ved eneggende tvillinger deler det befruktede egget, eller zygoten, seg spontant i to før det fester seg i livmoren. Dette innebærer at eneggede tvillinger har likt genmateriale.  Egget kan dele seg når som helst mellom en og fjorten dager etter unnfangelsen, men som oftest mellom fire og åtte dager. Tidspunktet for når delingen skjer avgjør hvorvidt tvillingene deler morkake og ytre og indre fosterhinne i livmoren:

  • Når delingen skjer mellom sen og tre dager etter unnfangelsen, vil tvillingene få hver sin morkake, ytre og indre fosterhinne.
  • Når delingen skjer mellom fire og åtte dager etter unnfangelsen, vil tvillingene vanligvis dele morkake og ytre fosterhinne (chorion), men ha hver sin indre fosterhinne (amnion).
  • Når delingen skjer mellom åtte og fjorten dager etter unnfangelsen, vil tvillingene dele morkake og begge fosterhinnene.

Våre delte morkake og ytre fosterhinne, slik at vi allerede under svangerskapet fikk vite at de er eneggede. Blant alle bekymringene mine var om jeg kom til å se forskjell på de etter de ble født, eller om jeg kom til å forveksle de!

På engelsk kalles eneggede tvillinger identical twins. Identiske er de da dog ikke, jeg synes ikke mine er spesielt like en gang. (Her bør jeg likevel tilstå at jeg senest i går ikke så hvem av de mannen min kom bærende med, så litt like er de nok…)

Grovt sett sies det at  eneggede tvillinger forekommer i fire av 1000 svangerskap, og det er ikke påvist at det skal være arvelig, eller at sannsynligheten for å få eneggede tvillinger øker med mors alder, slik som det er med toeggede tvillinger. Derimot skal eneggede tvillinger være ganske uvanlig i Asia, men mer vanlig enn det f.eks er i Skandinavia i deler av Afrika. De siste tiårene har andelen tvillingfødsler økt, men andelen eneggede tvillinger har vært konstant. Økningen i tvillingfødsler kommer blant annet fra økningen i barn født ved kunstig befruktning (hormonstimulering som kan øke antallet egg som slippes og innsetting av mer enn et befruktet egg) og av at norske kvinner får barn senere i livet enn tidligere. Sjansen for å få toeggede tvillinger øker visst nemlig med mors alder.

Hvorfor egget deler seg slik at man får eneggede tvillinger er fremdeles et mysterium.

Så helt ut av det blå, som resultat av et egg som uten kjent grunn spontant delte seg i to,  ble vi altså firebarnsforeldre, ikke trebarnsforeldre. Med dobbelt opp av runde babykinn. Dobbelt opp av store smil i sprinkelsenga om morgenen. Dobbelt opp med kos. Og dobbelt opp med smittsom babylatter.

NRK og Schrødingers Katt sendte forøvrig to fine dokumentarere om tvillinger før jul, se her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Hus og heim, Tvillingbok

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s