Smile or Die, eller Livets lyse sider.

For å kalle en spade en spade: Jeg misliker virkelig selvhjelpslitteratur og selvrealiseringsbøker. Dypt, inderlig og oppriktig.

«Tenk deg glad!»  «Bare gjør det!»  «Elsk det som er: fire spørsmål som kan forandre livet ditt». «Tenk deg trygg». «Livscoaching». «Aldri mer vektproblemer». «The power of intention». «The Secret». Fri og bevare meg vel.

Smile or Die: How Positive Thinking Fooled America and the World av Barbara Ehrenreich, eller Livets lyse sider som den heter på norsk, blir for grinete satirikere som meg rene gavepakken av en bok.

Ehrenreich har tidligere skrevet bøker som Kjøpt og underbetalt: Om (ikke) å klare seg i USA og Lokket og lurt: På (forgjeves) jakt etter den amerikanske drømmen. Noe av bakgrunnen for Smile or Die er Ehrenreichs eget møte med den amerikanske positivitetskulturen da hun ble diagnostisert med brystkreft. Selv sier hun i kapittelet «The bright side of cancer»:

Breast cancer, I can now report, did not make me prettier or stronger, more feminine or spiritual. What it gave me, if you want to call this a «gift», was a very personal, agonizing encounter with an ideological force in American culture that I had not been aware of before – one that encourages us to deny reliaty, submit cheerfully to misfortune, and blame only ourselves for our fate.

Boken innledes med nettopp kapittelet The Bright Side of Cancer og inkluderer også en introduksjon til hvordan positivitetskulturen er intergrert i dagens Amerika og videre bakgrunnen til hvordan dette har utviklet seg. Egne kapittler er dedikert til postivitet i motivasjonsindustrien(!), religion, psykologi og næringsliv/økonomi.

Mye av det Ehrenreich diskuterer dreier seg om varianter av The Law of Attraction. Som kort oppsummert er at om du bare ønsker deg noe hardt nok, er positiv og overbevist om at det kommer til å skje, bare du viiiiirkelig vil det og visualiserer det du ønsker deg, så kommer du til å få det.  Vil du det nok og er positiv nok, så tiltrekker du deg rett og slett det du ønsker, måtte det være Prince Charming, drømmejobben eller ei lekker veske. Dumme meg som trodde at det som ville gi meg en doktorgrad var hardt arbeid og tøffe prioriteringer, men så viser det seg at det holder lenge med positive tanker og visualisering av en ferdigtrykket og godkjent avhandling, lissom.

Noe av det jeg som ingeniør og realist virkelig fant fasinerende er at mange motivasjonsmentorer/positivitetsguruer forankerer disse tiltrekningsteoriene sine i kvantefysikk. Ja, du leste riktig. Kvantefysikk.

For vilt til å være sant, sier du? Nei da, bare hør her: de vil gjerne understøtte tiltrekningsteoriene sine med vitenskap og har prøvd seg med god, gammeldags gravitasjon (som strander pent og prydelig på at tanker ikke har masse og at det sannelig ville vært upraktisk om tankene våre skulle utøve noen form for gravitasjonkraft på omgivelsene….) og de har diverse varianter med vibrasjon og med magnetisme. De to sistnevnte forsøkene er det også vanskelig å få til å henge på greip, man trenger ikke forstå mye bølgeteori for å knise av at konseptet «positive vibrasjoner» skal tiltrekke seg det vi måtte ønske oss.

Kvantefysikken derimot, «seems to release humans from the dull tethers of determinism». Konseptene i kvantefysikk som positivitetstyrannene primært har adoptert er at et elektron kan være både partikkel og bølge og at vi ikke kan forutsi noe helt sikkert, blant annet vil det at vi måler noe påvirke det resultatet vi får. Dette klarer de å vri til at vi kan forme vårt eget univers med vår egen vilje. Fantastisk.

(Korte og greie artikler om New Ages (mis)bruk av kvantefysikken kan man blant annet lese på forskning.no, se her og her.

For å være litt alvorlig, det er godt mulig å være uenig med Ehrenreich i mange ting og hun setter sikkert ting veldig på spissen. Jeg har ingen faglig bakgrunn som gjør meg i stand til å vurdere seriøsiteten i alt hun skriver, men jeg synes det var veldig interessant å få satt teoriene bak dette litt i perspektiv og få forklart noe av den historiske utviklingen for at tankesett som dette har en viss oppslutning i USA.

Her kan du lese en strålende oppsummering av The Secret, som er ett ypperlig eksempel på hva Ehrenreich beskriver i Smile or Die, og her kan du lese hva bokbloggeren Marianne skriver om Smile or Die.

Den godeste Ehrenreich blogger også, se bare her. Dog ikke så oppdatert.

Anbefales!

Reklamer

6 kommentarer

Filed under Hyllemeter

6 responses to “Smile or Die, eller Livets lyse sider.

 1. Jeg kunne ikke vært mer enig! Hun setter fingeren direkte på hvor nedsettende og skadelig denne type litteratur er. Det er frustrerende at mange av de som skriver trash-litteratur som The Secret tjener seg fete og rike på dette. Livets lyse sider er satt på spissen, men er en viktig og lesevennlig korreks til selvhjelps- og lykkelitteraturen!

 2. Jeg er så lei av folk som løper rundt og tror at hvis man er positiv nok så får man alt man ønsker seg, og blir man for eksempel syk er det ens egen feil fordi en er negativ. Nei, vettu hva. Det å anta at universet gjør alt det kan for å tilfredstille mitt behov for en ny veske blir for søkt.

  Du har skrevet en fin anmeldelse! Jeg hørte om boka gjennom en annen blogg (husker riktignok ikke hvem), og lurer på om dette ikke er noe for meg… 🙂

  Forøvrig synes jeg den engelske tittelen (og omslaget) er mye bedre enn det norske. For meg ser/høres den norske av en eller annen grunn ut som nok en selvhjelpsbok. 😛

 3. Julie: Takk! Jeg anbefaler den som sagt, syntes den var både interessant og morsomt. I tillegg er den velskrevet, og det skader slettes ikke! 😉 Jeg er veldig enig i det du sier om det norske omslaget. Skjønner at det er bevisst at de vil den skal se ut som en selvhjelpsbok, men tror nok mange kan gå glipp av den på den måten.

  Janke: Ja, jeg synes hun får frem poengene veldig bra. Spesielt kapittelet om positivitetskulturen rundt brystkreft, «the bright side of cancer» synes jeg er utrolig viktig.

 4. Jeg leste og anmeldte denne på bloggen min for noen uker siden, og er veldig enig med deg i dine betraktninger. Nå havnet jeg faktisk i en litt krass diskusjon med min fars kone om denne boken, for hun mente at mennesker som leser slike bøker velger å ikke være lykkelige. Noe sånt.

 5. Det minner jo om tankegangen Ehrenreich beskriver i kapittelet om brystkreft, at dersom du ikke er positiv, positiv, positiv og positiv, så går det deg heller ikke spesielt godt.

 6. Tilbaketråkk: Barbara Ehrenreich: Lokket og lurt. På (forgjeves) jakt etter den amerikanske drømmen. « forskning fryder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s