Einar Førde. Ein biografi.

Forrige helg leste jeg Tor Obrestads biografi om Einar Førde, som kom ut på Samlaget i 2007. Det er lenge siden forrige gang jeg leste en biografi og i den tiden det var en mer hyppig gesjeftigelse så var det stort sett biografier om mennesker som levde langt unna, både i tid og sted, slik som Kafla, Shakespeare og Henrik den åttende. Einar Førde, derimot, har vært en sentral mann i norsk politikk og samfunnsliv de siste førti årene, helt fram til han døde i 2004. Sånn sett ble dette en litt annerledes leseropplevelse, der jeg satt og leste med ungeflokken løpende rundt, på og over meg,  preget av at jeg leste om et menneske jeg har hørt på radio, sett på fjernsyn og lest om og av i avisene, og som selv var forelder til små barn da han døde.

På omslaget heter det:

Einar Førde (1943-2004) var ein av dei skarpaste politikarane i norsk etterkrigstid, og samtidig ein av dei mest fargerike. Med sitt gnistrande intellekt blei han ein viktig ideolog og strateg i utforminga av det moderne norske sosialdemokratiet, alltid klarsynt og med ein treffande replikk i debattar og på talarstolen. «Eg har den pervesjonen at jeg likar strid», sa Førde om seg sjølv. Han var ein frittalande og opposisjonell politikar som elska meiningsbrytinga, men som samtidig var trygt tilpassa dei samanhengane han stod i.

Om jeg skal innlede med å flisespikke litt, så syntes jeg innimellom at språket var hakkete. Jeg synes i utgangspunktet at en bok er skrevet på nynorsk er et pre, så jeg var litt overrasket over at jeg ikke var bare begeistret over språket. Kanskje er språket til Obrestad lagt nært et målføre som jeg ikke er vant til å lese,  jeg ble i alle fall ikke helt fortrolig med det.

Så var det selve innholdet. Man blir tatt med på en liten bit norsk historie i denne boka, jeg lærte mye om Arbeiderpartiet, om Treholtsaken, om EF-avstemningen, livet på Stortinget, om forholdet til Russland og NATO og om norsk kringkastingspolitikk. Dog tror jeg at jeg kunne ha lært enda mer om Einar Førde. Obrestad kjente Førde og det slo meg flere ganger gjennom lesningen som ikke udelt positivt. Jeg kan ikke skjønne annet at det finnes mer konfliktmateriale enn det som presenteres her, jeg fikk ofte følelsen av at det var halvkvedede viser som ble lagt fram. Blant annet stusset jeg over at Førdes forhold til en kvinnelig partikollega beskrives i ordelag som «var nære på alle måtar». Enten kaller man en spade for en spade, eller så holder man likegodt kjeft.

I denne biografien blir Førde beskrevet som svært lojal mot Arbeiderpartiet og den gjeldende politikk. Andre steder har han blitt beskrevet som kynisk karrierejeger. Uten at jeg har forutsetninger til å si hva som er sant eller usant, så hadde jeg forventet at en større drøfting rundt akkurat dette, i stedet forbigås det. Hvorfor Einar Førde avsluttet sin politiske karriere (og gikk over til å bli kringkastningssjef) drøftes heller ikke i særlig utstrekning. Det er kanskje litt for lite som drøftes i denne biografien, og litt for mye som bare legges fram. Eller så er mine forventninger til hva en biografi skal inneholde ikke helt realistiske.

Boka inneholder flere eksempler på Einar Førdes humor og skarpe tunge, med sitater som «Dei tenkjer vel gjerne sitt, slike og» om svenskekongen.

Jeg har spekulert litt på hva jeg egentlig skal skrive om «Einar Førde. Ein biografi». Jeg likte den, til tross for innsigelsene jeg har presentert over, men vil nok likevel ikke direkte anbefale den. Journalist Frank Rossavik utgav samme år «Stikk i strid – ein biografi om Einar Førde», som jeg flere steder har lest skal være bedre enn «Einar Førde. Ein biografi.» Strengt tatt har jeg nok ikke så store planer om å lese denne, derimot kunne jeg tenke meg å lese «Innsyn : artiklar 2002-2004», en samling av artikler Einar Førde skrev for Bergens Tidene mellom 2002 og 2004.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Hyllemeter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s