Nede i himmelen: Tove Nilsen

Jeg har lest eksemplaret mitt av Skyskraperengler nærmest i filler. Oppfølgerene Skyskrapersommer og G for Goggen har også fått en viss slitasje.

Nå har Tove Nilsen kommet med en fjerde roman om Tove og Goggen i drabantbyen på Bøler, nemlig Nede i himmelen.

Første gang vi møtte Tove, var hun 11 år. I Nede i himmelen er Tove blitt 16 år, og nesten voksen. Det er 1968, på skolen lærer jentene om barnestell,  det skal snart gå menn på månen og Goggen er kommet hjem fra straffeoppholdet  på Bastøy. Ikke det at han blir hjemme så lenge, han blir fort sendt på ungdomshjem.  

Mens de tre foregående bøkene er skrevet fra Toves perspektiv som barn, fortelles denne historien av den voksne Tove som ser tilbake i tid.  Et annet, og mer distansert perspektiv denne gangen. Kanskje er det derfor jeg ikke opplever denne fjerde historien riktig like hudløs som de tre foregående, men i stedet mørkere og mer dyster? Ikke for det, Nede i himmelen har sannelig sine såre øyeblikk den også. Det må være en av Nilsens største styrker, såre, men akk så elegante og stilsikre framstillinger av de som bærer tunge bører, slik som Toves mormor og Goggens venn Tom Dahl. Hele historien til Goggen er hjerteskjærende, og det levnes gjennom boksidene liten tvil om at Goggen ikke vil være blant dem som får leve lenge og lykkelig. De få avsnittene om Goggens mor, særlig om juletrehandlingen hennes, er også håpløst triste.

Forholdet mellom Toves foreldre beskrives mer inngående, og enda mer nådeløst i denne boka. Forholdet, eller kanskje mer riktig avstanden, mellom Tove og foreldrene legges også fram, vondt og ærlig.  Nede i himmelen er på mange måter en betraktning av mennesker på vei bort fra hverandre, Toves foreldre, Tove og foreldrene og ikke minst Tove og Goggen.

Det bør ligge mange eksemplar av Nede i himmelen rundt norske juletrær i år. (Så kan Knausgård og Gelius få stå i fred i bokhandlerhyllene.)

Reklamer

5 kommentarer

Filed under Hyllemeter

5 responses to “Nede i himmelen: Tove Nilsen

 1. Jeg har også lest Skyskraperengler mange ganger + sommern engang, men ikke rukket over Goggen.
  Når jeg tenker meg om det ganske så lenge siden jeg leste Tove Nilsen i det hele tatt – selv om Vingespenn (heter den det?) ligger ved senga.

  Likte omtalen din godt!, men tror du jeg burde friske opp resten av skyskraperminnene før denne blir lest – eller står den godt på egen hånd?
  – bør jeg lese Goggen først?

 2. Christine

  Jeg har ikke fått med meg denne serien i det hele tatt, men jeg skjønner jo nå at det er det bare å gjøre med en gang! Takk for tipset 🙂

 3. Ingalill: Jeg tror nok boka kan leses frittstående. Men jeg tror også at du får enda litt mer ut av opplevelsen når du kan lese den i lys av de foregående. Så les gjerne G for Goggen først!

  Christine: Jeg anbefaler i alle fall hele serien på det varmeste! Nydelige, og til tider brutalt ærlige, bøker om barndom og oppvekst. Tove Nilsen skriver mesterlig fra barnets ståsted.

 4. Jeg gleder meg til å lese denne. Har også lest ut de tidligere bøkene, særlig Skyskraperengler, som jeg og venninna mi fremdeles siterer fra (Helenatta-Kristiansen er et standarduttrykk som vi dessverre ikke får brukt så ofte lenger etter at barna kom…)

  Så fin blogg du har! Oppdaget den fordi du var innom min og ser at du har mye spennende å by på. Gleder meg til å lese mer! Godt nytt år – og lykke til med avhandlingen. Et tungt løft. Jeg ble ferdig med min for 3 år siden og nå begynner jeg vel å synes at det var verdt å fullføre… Hvertfall nesten. 😉

  • Takk for det!

   Jeg innrømmer at det er ganske mange stunder der jeg tenker at dette slettes ikke kan være verdt det. Da prøver jeg innbille meg at jeg i fremtiden kommer til å se tilbake og synes at det var verdt det. Men nå skjønner jeg at det altså ligger minst tre år fram i tid. 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s