Hvilken nobelpris fortjener du?

Det er nobelpristider. Ikke bare har Mario Vargas Llosa blitt tildelt Nobels litteraturpris og kinesiske Liu Xiaobo fredsprisen, men det har også vært tildelinger i de andre kategoriene.

Nobelprisen i medisin gikk i 2010 til Robert G. Edvarts for arbeidet med utvikling av IVF, dvs assistert befruktning. Det var hans forskning, sammen med Patrick Steptoe, som sto bak den første vellykkende prøverørsbefruktningen, og verdens første «prøverørsbarn», Louise Brown ble født 25. juli 1978. (Kilde: forskning.no)

Kilde: Wikipedia

Nobelprisen i fysikk 2010 gikk til Andre Geim og Konstantin Novoselov, for «groundbreaking experiments regarding the two-dimensional material graphene». Sistnevnte, Konstantin Novoselov, er født i 1974. Når begynte Nobelpriser å bli utdelt til folk på min alder? Betyr dette at jeg har blitt voksen?

Grafén er altså et nanomatriale og det tynneste som er oppdaget. Det omtales som todimensjonalt og består av et lag av karbonatomer i sekskantmønster. I tillegg skal det være 500 ganger sterkere enn stål og lede elektrisitet like bra som kobber. Grafén har potensiale til å være en veldig rask leder, og eventuelle graféntransistrorer er spådd til å være mye raskere enn silisiumtransistorene i dagens datamaskiner. (Kilde: forskning.no) Du kan lese mer om materialet og forskningen deres her.

Nobelprisen i kjemi 2010 ble også en karbonpris.

De tre professorene Richard Heck, Ei-ichi Negishi og Akira Suzuki fikk prisen for forskning på å koble karbonatomer, og sitt «banebrytende arbeid med palladiumkatalyserte krysskoblinger i organisk syntese». Mine fem vekttall i organisk kjemi strekker ikke heelt til her, kjenner jeg, men det dreier seg angivelig om å produsere kompliserte kjemikalier, blant annet til bruk i medisiner. (Kilde: forskning.no). Mer informasjon finnes blant annet på Nobelprisens hjemmesider.

Det deles ut en Nobelpris i økonomi også. Den gikk i 2010 til Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen og Christopher A. Pissarides, for « their analysis of markets with search frictions». Jeg aner strengt tatt ikke hva det egentlig betyr, men har lest meg fram til at de har drevet med en slags paradoksforskning, der de har studert blant annet mekanismer på arbeidsmarkedet og forsøkt finne fram til modeller som kan forklare paradokser som at det kan være høy arbeidsledighet samtidig som det finnes mange ledige jobber. Interessant, og danske Politiken beskriver det langt bedre enn meg.

Ingen Nobelpriser innen midt fagfelt, med andre ord. Ikke det at jeg ville ha vært en god kandidat uansett. Litt selvinnsikt har man da. Derimot tror jeg at jeg stiller sterkt den dagen Nobelstiftelsen går innfor å tildele en Nobelpris av typen «excellence and outstanding achievements in procrastination«.

Hvilken nobelpris synes du at du fortjener?


Reklamer

3 kommentarer

Filed under Forskning fryder

3 responses to “Hvilken nobelpris fortjener du?

  1. Nobelpris i tålmodighet. Jada, det er universitetet som legger premissene, jeg henger rundt i kulissene og venter. Venter, venter, venter…..

  2. Hi,

    I love Graphine, not for its potential uses, but for the method of discovery. To make it they took a block of graphite and ran a piece of sellatape along it.

    They peeled of the sellatape and voila! Graphine!

    What a brilliantly simple discovery.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s